4 Mayıs 2008 Pazar

kivi reçeli

kivi ciftliginde calisinca malum bol bol da kivi oluyor. hem taze hem kurutulmus (bu kuruyemiscilerde gorduklerinize kanmayın dogal kivinin kurutulmusu bir baska oluyor) hem de gel beni yemeklerinde kullan diyen kiviler. ev ahalisi ciftligin gelirini arttirmak icin yerel pazarda kivi ve kivili urunler satiklarini soylemisti. pazarin tarihi yaklastikca daha once ev sahibinin denedigi kivi recellerinde karar kilinmisti. fakat internette hummali arastirmalar sonucu pek de tatmin eden tariflere rastlamamistim. turk sitelerinde genelde serbeti ekstradan hazirlaniyordu, yabanci sitelerde ise binlerce yabanci malzeme kullaniliyordu (kivam arttirici vs.). kivi zaten sulu bir meyve oldugu icin ekstradan su eklemeyip cilek receli yapar gibi kivileri bir gunlugune sekerde beklettim ve gene sonuc sulu bir recel olsa da evlere senlik bir tat cikti ortaya.
işte tarif:

500 gr kivi
500 gr'dan daha az seker (400 diyelim)
ceyrek limonun suyu

kiviler genisce bir kaba konur ve sekerle kaplanir. bir gece bekletildikten sonra sulanmis kivi-seker karisimi tencereye alinir. 15 dakika kadar kaynattiktan (kopuklenirse fazla kopugu atin) sonra indirmeye yakin limonun suyu eklenir. ta ta! kavanoza konup sogumasi beklenen kivi receli 10 kadar kişi tarafından 3 gune kalmaz bitirilir.

Hiç yorum yok: